Koronaepidemia on vaikuttanut viime viikkojen aikana todella paljon elämäämme. Palveluita ja jopa kokonaisia maakuntia on suljettu, työtä tehdään yhä enemmän kotoa käsiin, ja monet harrastuspaikat ovat väliaikaisesti kiinni. Onneksi luonnossa liikkumista perheen kesken ja pienissä ryhmissä voi edelleen harrastaa. Tämä on hyvä tilanne kaikille maastopyöräilijöille, sillä tällä hetkellä Koronavirus ei vielä suuresti vaikuta meidän urheilulajiin (paitsi kilpailujen peruutukset). Tietyt asiat kannattaa kuitenkin ottaa huomioon maastopyöräilylenkin aikana, sillä nämä voivat suurestikin vaikuttaa terveyteemme sekä terveyspalvelujen ylimääräiseen kuormitukseen. Alla on lista asioista, jotka ovat mielestäni tärkeitä jokaisen maastopyöräilijän ottaa huomioon Koronaepidemian aikana:
Vältä pyöräilylenkkejä pienissäkin Koronaviruksen oireissa.
Terveysviranomaisten mukaan Koronaviruksen oireet voivat olla monella erittäin lieviä. Pieni väsymys, nuha tai kevyt yskä voivat mahdollisesti olla merkkinä siitä, että olet saanut Koronatartunnan. Mikäli huomaat tämän omassa voinnissasi, niin kannattaa terveysviranomaisten suosituksen mukaan pysyä kotona niin kauan kun kyseiset oireet häviävät. Toki, mikäli liikut metsässä yksin, niin riskit tartuttaa muita ovat pienemmät. Muista kuitenkin, että lenkille lähtiessä voit kosketella erilaisia pintoja julkisissa tiloissa, joiden kautta Koronavirus saattaa levitä eteenpäin (esimerkiksi kerrostalon rappukäytävän ovenkahva).
Vältä porukkalenkkejä.
Metsässä maastopyöräillään yleensä muutaman metrin etäisyydellä tosistaan ihan turvallisuussyistä – tämä on toki kaikille selkeä asia. Mutta mitä tapahtuu, kun pysähdytään tauolle ja jutellaan ”mukavia” kavereiden kesken? Onko etäisyys silloinkin riittävä? Entä jos maastopyöräilykaverilla sattuu joku tekninen vika ja häntä yritetään auttaa sen korjauksessa? Tämä ei mielestäni kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kavereita saisi nähdä olleenkaan, mutta hakeutuminen isoihin lenkkiporukkoihin voi olla riski tartunnalle. Ota tätä erityisesti huomioon, jos taloudessasi asuu riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä (tai olet esimerkiksi työn puolesta tekemisissä heidän kanssaan).
Ei Strava KOM:en tavoittelua maastossa.
KOM eli “King of the Mountain” -termi on käytössä Strava-nimisessä sovelluksessa. Kyseisen ”palkinnon” saa, mikäli ajaa jonkun sovelluksen merkityistä reiteistä (segmenteistä) kaikista nopeinten. Tämä johtaa siihen, että Stravan reittipätkillä mennään usein täysillä saadakseen parhaan ajan. Ja se missä on paljon nopeutta, joka on saavutettu omia äärirajoja ylittämällä, on myös keskivertoa enemmän onnettomuuksia. Ja vaikka tämä lisänopeus ei juurikaan vaikuta maantieajossa ylämäkeen polkien, se todellakin lisää riskejä juurakkoisessa, kivikkoisessa ja liukkaassa maastossa, jota maastopyöräilijät usein ajavat. Jotkut näistä Strava-onnettomuuksista tulevat viemään terveydenhuoltohenkilökunnan kallista aikaa epidemian aikana. Eli jos meillä on mahdollisuus ehkäistä nämä turhat maastopyöräilyonnettomuudet, niin nyt on hyvä aika tehdä se.
Vältä turhat riskit (mm. haastavat paikat).
Maastopyöräily on siitä hieno laji, että siinä pystyy kehittymään jatkuvasti. Kehitys kuitenkin vaatii sen, että uskaltaa tehdä itselleen hieman haastavampia asioita maastossa. Toisille se voi olla pieni droppi, jota haluaisi kokeilla ensimmäisen kerran, tosille se on taas erittäin teknisen kallion ajaminen alas. Riippumatta osaamistasostamme itseemme haastaminen ja uusien asioiden oppiminen/kokeilu vaatii joskus veronsa. Ja kuten myös edellisessä kohdassa, niin tässäkin kannattaa ajatella mahdollisista seuraamuksista ja terveydenhuoltohenkilökunnan ajasta epidemian aikana. Kyllä sen haastavan kallion voi ajaa myöhemminkin Koronaepidemian jälkeen.
Vältä paikat, joista on vaikeata päästä pois ilman ulkopuolista apua onnettomuuden sattuessa (mm. erämaat).
Seikkailu uusissa paikoissa on monelle maastopyöräilyharrastajalle se juttu, joka lajissa erityisesti viehättää. Pyörällähän pääsee syrjäisempiin paikkoihin vaellusta nopeammin. Näin pääsee näkemään ja kokemaan enemmän lyhyemmässä ajassa. Kolikon toinen puoli tässä on kuitenkin se, että joskus voi joutua tilanteisiin, joista on vaikeata selviytyä ilman ulkopuolisten apua. Näin olleen, suuret kansallispuistot, erämaat ja muut alueet, jotka ovat kaukana asutuksesta, tuovat mukanaan korkeampia riskejä. Nyt kun pelastus- ja terveysviranomaiset ovat kiinni Koronaviirukseen liittyvissä tehtävissä, niin kannattaa miettiä tarkoin haluaako sen ambulanssin tai pelastushelikopterin oikeasti sinne erämaahan, vai voiko pyöräillä turvallisimmissa maisemmissa niin kauan kun epidemia on ohi.
Keskity oman kunnon ylläpitämiseen.
Välttääkseen yllä mainittuja turhia riskejä nyt on mielestäni hyvä aika keskittyä yleiseen kunnon ylläpitoon myös maastopyöräilyssä. Tämä tarkoittaa käytännössä sen, että ajaisimme teknisesti helpompia reittejä ja kasvattaisimme matkan pituuden reitin haastavuuden sijaan. Näin, kun Koronaepidemia on ohi, meillä olisi riittävästi kuntoa siirtyä haastavimmille reiteille.
Omat eväät mukaan lenkille.
Viranomaispäätöksen mukaan suurin osa kahviloista ja ravintoloista suljetaan epidemian takia. Omia ruokia on kuitenkin helppo ottaa mukaan reppuun ja nauttia niistä luonnossa, vaikka kallion päällä istuen. Ei sitä kahvia ja munkkia aina tarvita lenkillä. Samalla mahdollisesti vältyt myös Koronan-tartunnalta, kun olet pois kahviloista.
Pese kädet lenkin jälkeen.
Käytät varmasti hanskoja maastopyöräilyssä, mutta varmasti otat ne silloin tällöin lenkin aikana käsistä pois. En väitä, että riski saada Koronaviruksen metsässä olisi kovin korkea, mutta aina kun palaat kotiin (jos asut vaikka kerrostalossa) koskettelet erilaisia yleisten tilojen pintoja (esimerkiksi ovenkahvat), joiden kautta tartuntariski on suurempi. Uskon, että käsien pesu on useammalla muutenkin kunnossa lenkin jälkeen, mutta ajattelin kuitenkin laittaa kyseinen kohta tälle listalle varmuuden vuoksi.
Listan ulkopuolelle jäivät tietyt itsesäänselvyydet kuten kättely, oikeaoppinen yskiminen, haalailu jne. Nämä jokainen meistä osaa muutekin jo tässä vaiheessa.
Toivottavasti tästä listasta oli teille jotain hyötyä. Jäikö joku tärkeä asia mainitsematta? Kommentoi alle!