SYÖTE – maastopyöräilyreitti
Pituus, km
Korkeusero, m
Kokonaisnousu, m
Pisimmän laskun pituus, m
Reitin arviointi
Reitin kuvaus
Suomessa on vain muutama paikka, jotka ovat jokaisen hieman kokeneemman maastopyöräilijän toivelistalla. Päästäkseen tälle toivelistalle alueesta pitäisi löytyä sopivan haastavia ja monipuolisia polkuja, upeita maisemia, hyvin merkattuja reittejä sekä mukavia taukopaikkoja. Yksi sellaisista paikoista on ehdottomasti Syöte. Alue on viime vuosina aktiivisesti panostanut maastopyöräilyn kehitykseen; tästä merkkeinä jatkuvasti uudistuvat maastopyöräilyreitit sekä MTB-kilpailu, joka myy loppuun vain muutamassa tunnissa.Syöte sijaitsee Lapin rajamailla sadan kilometrin päässä Kuusamosta. Etelä-Suomesta matka on paljon pidempi, noin päivän verran auton kyydissä (750 km). Paikalle saapuessa kannattaa vierailla Syötteen luontokeskuksella. Tältä voi ostaa alueen sekä patikointi- että maastopyöräilykartat sekä saada hyödyllisiä vinkkejä omiin pyöräilysuunnitelmiin. Myös kaikki merkatut maastopyöräilyreitit alkavat luontokeskukselta (osoite on Erätie 1, 93280, Syöte (Pudasjärvi)).
Kesällä 2017 Syötteellä oli 3 virallista merkattua maastopyöräilyreittiä. Nämä ovat: Syötteen kierros (19 km), Toraslammen taival (54 km) ja Pitämävaaran lenkki (40 km).
Syötteen kierros on näistä reiteistä teknisesti helpoin ja soveltuu erityisesti aloittelijoille. Pitämävaaran lenkki on keskivaativa ja se sisältää paljon korkeuseroja sekä jonkin verran teknisiä osuuksia ja pitkospuita. Myös Syöte MTB –kilpailu kulkee pääosin samaa reittiä Pitämävaaran lenkin kanssa. Toraslammen taival on reiteistä teknisesti vaativin ja se on myös yksisuuntainen (26 km per suunta).
Videolla ajettu reitti seuraa Pitämävaaran lenkkiä sekä tiettyjä Syöte MTB –kilpailun osuuksia. Näin kokonaismatkaksi kertyi 59 km, josta noin 85% on monipuolista singletrack:ia. Myös nousuja ja laskuja on enemmän kuin tarpeeksi. Kaiken kruunaavat upeat harju- ja vaaramaisemat sekä esimerkillisesti merkattu reitti!
Luontokeskus – Pikku Syöte (0 – 7 km)
Reitti alkaa Luontokeskukselta, jonka vieressä löytyy autoparkkipaikka. Ensimmäiset kilometrit reitti kulkee pääosin latupohjia pitkin. Pienenä haasteena alkumatkan aikana ovat muutama pitkospuuosuus. Kuuden kilometrin kohdalla reitti kääntyy oikealle Pikkusyötteen päälle. Tämä ei ole virallinen Pitämävaaran lenkin osuus, vaan kuuluu Syöte MTB –kilpailuun. Mikäli kaipaat hieman enemmän nousumetrejä sekä hienojen maisemien lisäksi haluat nauttia vauhdikkaasta laskusta teknistä polkua pitkin, niin voin lämpimästi suositella ajaa myös tämä osuus.
Pikku-Syöte – Mylly (7 – 11 km)
Osuus alkaa vauhdikkaalla teknisellä laskulla Peikkopolkua pitkin. Tämän jälkeen reitti yhdistyy jälleen virallisen Pitämävaaran lenkin kanssa ja laskee vielä enemmän latupohjia pitkin. Tämä on koko reitin pisin yhtenäinen lasku (yli 1km). Laskun jälkeen reitti jatkuu latupohjia pitkin Myllyyn asti.
Mylly – Portinoja (11 – 21 km)
Mylly on ensimmäinen laavu reitillä. Tauon aikana voi samalla tutustua vanhaan vesimyllyrakennukseen sekä tankata juomakelpoista vettä viereisestä purosta. Lyhyen matkan päässä Myllystä alkaa reitin ensimmäinen polkuosuus (noin 13 kilometrin kohdalla). Tästä eteenpäin reitti kulkee vain singletrack:ia pitkin ja siirtymäosuuksia on hyvin vähän. Polkuosuudet ovat keskivaativia, mutta kaikki hyvin ajettavissa. Paikoitellen polulla on myös jonkin verran juurakkoa, joka voi olla haastava sateisella kelillä. Polkuosuudet sisältävät runsaasti lyhyitä nousuja ja laskuja sekä hauskoja mutkia. Osa reitistä kulkee Syötteen Kansallispuiston alueella, missä pyöräily on kielletty merkattujen maastopyöräilyreittien ulkopuolella. Ottakaa tämä huomioon, mikäli haluatte tutkia myös alueen muita polkuja. Syötteen Kansallispuiston ulkopuolella ajettu reitti kulkee Syöte MTB –kilpailun reittiä, mikä poikkea hieman merkatusta Pitämävaaran lenkistä. Tämä lisää matkalle hauskoja uusia polkuja!
Portinoja – Kellarilampi (21 – 37 km)
Osuus alkaa Portinojan laavulta, missä voi pysähtyä tauolle ja täyttää vesivarastoja raikkaalla juomavedellä. Tästä eteenpäin reitti jatkuu hauskalla singletrack:lla, joka kulkee hyvin vaihtelevassa maastossa. Reitin varrella löytyy tarpeeksi pieniä nousuja ja laskuja, vauhdikasta ja mutkittelevaa polkua, muutama teknisempi juurakko- ja kivikko-osuus, kangasmetsää, vaaroja ja järvimaisemia. Osuuden lopussa ajetaan Pytkynharjua pitkin, josta aukeavat upeat maisemat.
Kellarilampi – Luontokeskus (37 – 59 km)
Osuus alkaa Kellarilammelta, mistä löytyy erittäin hieno laavu. Tämä on MUST-pysähdyspaikka reitillä. Tästä eteenpäin ajettu reitti seuraa Syöte MTB- kilpailun reittiä ihan viimeistä Iso-Syöte nousua lukuun ottamatta. Tämä tarkoittaa sen, että harjumaisemista pääsee nauttimaan kahteen kertaan, sillä reitti nousee niiden päälle uudestaan pienen mutkaosuuden jälkeen. Mikäli tässä vaiheessa energiaa on vain hyvin vähän jäljellä, reitin voi oikaista seuraamalla virallista Syötteen kierrosta luontokeskukselle (kellosuuntaisesti). Tällä tavalla matkan voi lyhentää yli kymmenellä kilometrillä.
Mahtavien maisemien lisäksi harjut tarjoavat tarpeeksi haastetta sekä kunnolle että ajotekniikalle. Tämä on reitin parhaita osuuksia, joten niistä kannattaa ehdottomasti nauttia!
Harjujen jälkeen reitti jatkuu hyvin hoidetulla polulla, jolla märät ja hyvin haastavat kohdat ovat peitetty soralla. Näin aloittelijatkin pääsevät nauttimaan kyseisistä pätkistä täysillä (Syötteen kierros). Muutama lyhyt osuus on myös ihan uutta vuonna 2017 käyttöön otettua Syöte MTB –kilpailun polkua. 53 kilometrin kohdalla reitti kulkee pienen puron yli, josta voi tarvittaessa täyttää omia vesivarastoja. Reitin loppuosuus kulkee loivaa ylämäkeä muutaman kilometrin verran.
Kokonaisuudessa voi sanoa, että Syötteen maastopyöräilyreitti on ehdottomasti yksi parhaista pyöräilykokemuksista Suomessa. Sen monipuolisuuden ja ajohauskuuden takia jokainen harrastaja tulee varmasti nauttimaan jokaisesta kilometristä!