Lapin erämaan hiljaisuus. Ylitän solisevan puron, joka laskee pieneen lampeen. Otan esiin virvelin ja koitan onneani. Etelä-Suomessa aurinko alkaisi jo laskemaan, mutta ei täällä. Täällä se ei laske lainkaan, mutta se värjää silmänkantamattomiin jatkuvan erämaamaiseman kultaisen väriseksi. Missään ei ole ketään, vain minä, erämaalampi, soliseva puro, ja pieni nuotio tehtynä kepeistä, joita matkani aikana sain kerättyä. Aamun saapuessa herään teltastani, ja keittelen mustan aamukahvin puuroni oheen. On aika pakata laukut. Ei rinkkaa, vaan laukut, nimittäin pyörälaukut. Tankoon kiinnittyy vielä kartta ja kompassi, kaikki on valmista. Kammet pyörimään ja ajamisesta nauttien kohti tuntematonta erämaata, tätä on bikepacking parhaimmillaan!
RETKIPYÖRÄILY (BIKEPACKING) – mitä se on ja miten päästä alkuun?
Bikepacking on suositumpaa kuin koskaan ennen. Lyhyesti selitettynä voidaan puhua retkipyöräilystä, jossa yleensä ollaan reissun päällä vähintään yhden yön ajan. Hurjimmat harrastajat viettävät reissussa kuukausia. Bikepackingiin on nykyään valtava valikoima erilaisia varusteita, ja voikin vaikuttaa sitä, että harrastuksen aloittaminen on todella kallista. Kuitenkin monessa tapauksessa perinteinen maastopyörä pienillä lisävarusteilla ja ripauksella luovuutta riittävät etenkin lyhyisiin retkiin varsin hyvin. Tässä jutussa esitellään bikepackingin kannalta keskeisiä varusteita ja annetaan vinkkejä harrastuksen aloittamiseen.
Millaisen pyörän tarvitsen?
Yleisin maastopyörämalli on etujousitettu, alumiinista tai teräksestä valmistettu maastopyörä. Sellainen käy hyvin myös retkeilyyn, mutta optimaalisin maastossa tapahtuvaan retkeilyyn on fatbike tai ns. ”täysjäykkä” maastopyörä. Jäykkä haarukka mahdollisilla kiinnityspisteillä tai tarakkakiinnikkeillä mahdollistaa paremman varustekiinnityksen. Täysjoustopyörälläkin retkeily toki onnistuu, mutta takaiskunvaimentimen takia mm. runkolaukun kiinnittäminen pyörään on haastavaa.
Parhaimmillaan pyörässä on valmiiksi useita kiinnityspisteitä; pystyputkessa, viistoputkessa sekä ylä- että alapuolilla, etuhaarukassa, sekä takahaarukassa kiinnikkeet tarakalle. Perinteisesti rungossa olevissa kiinnityspaikoissa (esimerkiksi juomapuollolle) on kaksipisteinen kiinnitys. Bikepackingiin suunnitelluissa rungoissa on monesti kolmipisteisiä kiinnityksiä. Ne mahdollistavat erilaisten kuormausaihioiden kiinnittämisen, kts. jäljempänä kohta ”laukut ja kuormatelineet”. Jokaiseen pyörämalliin sopii hiukan erilainen tapa tehdä kuormaus, esimerkiksi jotkut maastopyörän rungot ovat niin ”slouppaavia”, että rungon kolmio jää liian pieneksi useimmille runkolaukuille. Silloin tyhjä tila kannattaa hyödyntää esimerkiksi veden kantamiseen.
Millaisia laukkuja tai kuormaukseen sopivia telineitä on olemassa?
Viime vuosina valmistajat ovat kehittäneet paljon uusia tuotteita bikepackingiin, ja samalta valmistajalta voi tilata ns. koko sarjan. Lisätietoa eri valmistajien laukuista löydät esimerkiksi verkkokaupoista hakusanalla ”bikepacking”. Laukkuja on monilla valmistajilla; Ortlieb, Vaude, Blackburn, Revelate Design, Evoc, vain muutamia mainitakseni.
Pyörän etupäähän kiinnitettävät ratkaisut
Pyörän etupäähän kiinnitetään usein ns. ”handlebar roll”, tuttavallisemmin tankolaukku. Nämä kiinnittyvät ohjaustankoon ja mahdollisesti emäputkeen mallista riippuen. Osassa malleista rakenne on kiinteä, osassa taas tankoon kiinnittyy vain ns. ”harness”, johon sitten itse laukku kiinnittyy hihnoilla kiinni. Tällaisen harness- tyyppisen ratkaisun etu tulee parhaiten esiin silloin, kun joudut jättämään pyörän kauemmas majoitteesta, tai esimerkiksi sataa vettä. Tällöin voit hoitaa pyörälaukkujen purkamisen ja pakkaamisen sateelta suojassa esimerkiksi teltassa. Kiinteissä ratkaisuissa joudut sullomaan mahdollisia sateelle arkoja varusteita laukkuun sen ollessa pyörässä kiinni.
Jos pyörän etuhaarukassa on paikat taakkatelineelle, voi sellaista hyödyntää. Taakkatelineeseen voi irtoliinoilla kuormata kuivapusseja, teltan tms. Mikäli etuhaarukassa on sivuilla kolmipisteinen kiinnitys, sopii siihen erilaiset kiinnityshäkit, mm. Salsa Anything Cage tai Blackburn Outpost Gargo. Näihin voi kiinnittää mitä vain, mutta suositeltavaa on käyttää sopivan kokoista kuivapussia, mikäli esimerkiksi vaatteita tällaisiin kiinnittää. Etupäähän voi lisäksi kiinnittää stemmilaukkuja, jotka usein ovat juomapulloille sopivia.
Pyörän runkokolmioon tulevat ratkaisut:
Usein runkokolmion keskelle laitetaan runkolaukku. Niitä on erimuotoisia, koko runkokolmion täyttävistä pienempiin kolmioihin, tai pitkän mallisiin, vaakaputkea mukaileviin malleihin. Nämä ovat mieltymys- ja runkokysymyksiä.
Runkolaukkujen sijaan tai mahdollisesti lisäksi runkoon voi kiinnityspisteet huomioiden lisätä esimerkiksi juomapulloja, tai edellä mainittuja ”anything cageja”. Vaakaputken yläosaan kannattaa sujauttaa ns. yläputkilaukku. Tällaiseen saa matkaa varten usein tarvittavia varusteita, kuten puhelimen, energiatäydennystä jne. Huomioithan runkojen mitat laukkuja hankkiessasi, pyörän geometriasta riippuen rungon keskikolmio voi olla hyvin erikokoinen ja -mallinen.
Pyörän takaosaan tulevat ratkaisut:
Mikäli kiinnikepaikat löytyvät, on perinteinen tavarateline varsin oiva ratkaisu. Siihen voi kiinnittää joko ns. pannier- tyyppiset laukut, tai itse kuivapusseja irtoliinoilla. Nykyään maastoajossa yleisempi ratkaisu on satulan alle ja satulaputkeen kiinnittyvät laukut. Nämä tötterömalliset laukut ovat parhaimmillaan vetomitaltaan yli 10 litraa, ja pysyvät ajossa melko vakaasti paikoillaan. Kuten tankolaukkujakin, myös näitä on ns. kiinteitä sekä harness- mallisia, joissa itse pussiosan saa helposti irti avaamatta varsinaisia telineen kiinnikkeitä. Lisäksi löytyy myös satulaputkeen kiinnitettäviä tavaratelineitä. Ne ovat monesti suhteellisen edullisia ja helppokäyttöisiä, mutta voivat olla maastoajossa hiukan heppoisia ja alkaa liikkumaan sivusuunnassa.
Miten voin kiinnittää pyörääni varusteita?
Yllä esitetyt laukkuratkaisut kiinnittyvät lähes pyörään kuin pyörään, pois lukien kolmipisteisen kiinnityksen vaativat caget. Mikäli pyörässä on vain vähän kiinnityspisteitä, on luovuuden käyttäminen sallittua. Nippusiteet, irtohihnat, ns. roudarinteippi ovat oikein käytettynä oikein hyviä tapoja saada esim. juomapulloteline kiinni pyörään. Osa valmistajista on myös suunnitellut esimerkiksi etuhaarukkaan tulevia laukkuja, jotka eivät tarvitse kiinnityspisteitä, mm. Vaude Trailmulti Bag.
Näiden lisäksi eri valmistajilla on myös erilaisia rungon ympäri ruuvilla kiinnitettäviä kiinnikkeitä, joilla saa korvattua puuttuvia rungon kiinnityspisteitä.
Kuten mainittua, vain luovuus on rajana, mutta järkeä kannattaa käyttää. Mm. hiilikuituun ei kannata omatekoisia kiinnikevirityksiä tehdä, sillä niitä ei ole sellaiseen suunniteltu. Samaten valmistajan antamia mahdollisia painosuosituksia mm. etutavaratelineen painosta tulee noudattaa.
Millainen kohde on otollinen bikepackingiin?
Edellytyksenä hyvälle retkikohteelle on sopivan iso metsäalue hyvällä polkuverkostolla. Tällaisia ovat monet kansallispuistot ja retkeilyalueet, joita on ympäri maan. Pidempiä reissuja varten on toki mielekästä siirtyä laajemmille erämaa-alueille, joita löytyy lapista. Mm. Kaldoaivi ja Pöyrisjärven erämaa ovat hyvin suosittuja pyöräretkikohteita.
Huomioida pitää, että alueella on varmasti sallittua kulkea pyörällä (mm. kansallispuistot, luonnonsuojelualueet), ja että alueella saa yöpyä. Yöpaikaksi kannattaa, ainakin harrastuksen alkuvaiheessa, valita esimerkiksi jokin laavukohde järven rannalta. Kesäiltana tulilla istuminen ja mahdollinen järveen pulahtaminen tekee retkistä tunnelmallisia ja mielekkäitä.
Erämaa-alueille lähteminen edellyttää kokemusta retkeilystä ja kompassin sekä maastokartan käytöstä. Monesti puhelinverkkoa ei ole, ja sääolosuhteet voivat vaihdella nopeasti. Älä siis lähde erämaahan, ennen kuin olet riittävästi harjoitellut erätaitoja helpommissa kohteissa ja olet varma taidoistasi sekä retkivarusteisesti luotettavuudesta erilaisissa olosuhteissa.
Kuten mainittua, vain luovuus on rajana, mutta järkeä kannattaa käyttää. Mm. hiilikuituun ei kannata omatekoisia kiinnikevirityksiä tehdä, sillä niitä ei ole sellaiseen suunniteltu. Samaten valmistajan antamia mahdollisia painosuosituksia mm. etutavaratelineen painosta tulee noudattaa.
Majoitusvarusteet
Majoitusvarusteina tarvitset minimissään:
- teltta tai riippumatto hyttysverkolla ja tarpilla (sateenpitävä kangas riippumaton yläpuolelle)
- keliin sopiva makuupussi
- keliin sopiva makuualusta (kylmällä maalla edullisimmat ilmatäytteiset alustat ovat liian kylmiä)
- otsavalo
Hankittaessa varusteita kannattaa kiinnittää huomiota niiden pakkauskokoon, painoon, lämpöarvoihin ja laatuun. Riippumattoratkaisut ovat usein kevyitä ja tunnelmallisia, mutta Lapin puuttomassa erämaassa niillä ei tee mitään. Telttoja on sekä kupolimallisina, että tunnelimallisina. Hyvällä kelillä kupoliteltta pysyy ilman maakiiloja vaikka rantakalliolla. Tunneliteltta taas vaatii aina kiilauksen maahan pysyäkseen pystyssä. Teltan painot vaihtelevat alle kiloisista ultakevyistä yhden hengen teltoista monikiloisiin perhetelttoihin. Ymmärrettävästi paras teltta on kevyt, mutta kestävä ja tuulessa vakaa yhden hengen teltta. Jos kuitenkin harrastaa myös retkeilyä esimerkiksi perheen kanssa, eikä halua omistaa useaa telttaa, niin kevyt 2-3 hlö telttakin toki toimii. Varsinkin jos et ole tekemässä retkeä yksin, sillä tällöin majoitteen painoa (kuten myös esim. keittimen ja keittoastioiden) voi jakaa kaverin kanssa.
Ruoanlaitto ja vesihuolto
Yön, tai useamman, yli kestävälle retkelle tarvitaan normaalilenkkiä enemmän ruokaa ja juomaa, sekä välineet niiden valmistamiseen. Yhden yön retkillä voit vielä pärjätä ottamalla nuotiolla lämmitettävää ruokaa ja riittävästi vettä. Kuitenkin matkan jatkuessa pitää saada lisää juomavettä, ja ruokaakin tarvitaan sellaisessa muodossa, että se ei pilaannu. Näin ollen keitin ja mahdollinen vedenpuhdistin tulee kyseeseen.
Yksinkertaisimmillaan pärjäät ottamalla mukaan yhden kevyen alumiinikattilan, jolla voit tulipaikalla hoitaa kiehuttamisen. Täten saat samalla astialla tehtyä ruoan ja kiehautettua vettä luonnosta juomapulloihisi. Alumiinisessa kattilassa kiehautettu vesi jäähtyy melko nopeasti. Jotta veden puhtaudesta voi varmistua, kannattaa sen antaa kiehua noin 10min.
On kuitenkin tilanteita, milloin kannattaa kantaa omaa keitintä mukana. Laavun polttopuut voivat olla loppuneet, voi sataa kaatamalla vettä, tai voimassa voi olla avotulen teon kieltävä metsäpalovaroitus. Tällöin kompaktein ratkaisu on alumiinikattilan lisäksi kaasukeitin. Pienimmillään keittimet ovat hyvin pieniä, suoraan kaasupullon päälle kierrettäviä malleja.
Keitintä valitessa kannattaa kääntyä asiantuntevan liikkeen puoleen. Samasta liikkeestä löydät myös keittimeen sopivan kaasun. Tuotteiden käyttö on yksinkertaista; keitin ruuvataan kaasupullon kierteisiin, venttiili avataan, ja varovasti annetaan kaasuun tulta esimerkiksi tulitikulla tai kipinäraudalla. Litra vettä kiehahtaa keittimestä riippuen muutamassa minuutissa. Keittopaikaksi kannattaa valita tuulelta suojassa oleva tasainen kohta, missä ei ole ilmeistä paloriskiä. Kaasukeitintä saa käyttää myös metsä- tai ruohikkopalovaara-aikana, mutta suurta varovaisuutta tulee noudattaa.
Aamiaiseksi kevyttä ja ravitsevaa on esimerkiksi puuro. Muun ruoan osalta helpointa on aloittaa retkeilykaupoissa myytävillä pakastekuivatuilla valmisaterioilla. Ne ovat nykyään oikein hyvänmakuisia, kevyitä, helppoja ja nopeita. Harrastuksen jatkuessa voi paneutua myös retkiruokien kuivaamisen itse.
Vesihuollon voi tehdä joku keittämällä luonnosta otettua vettä riittävän pitkä aika. Pidemmillä reissulla helpommaksi tulee kuitenkin vedenpuhdistus. Tähän soveltuvia tuotteita löydät retkeilyvälineitä myyvistä kaupoista. Pyöräretkeilykäyttöön sopii parhaiten pienet mallit, tai UV- valolla toimiva puhdistin. Osa malleista suodattaa valtaosan bakteereista, mutta osa myös viruksista. Suodatinmallit poistavat myös pienhiukkasia ja parantavat veden makua. UV- puhdistus ei luonnollisesti näin tee. Katso esimerkkituotteita vaikka tästä.
Hankittaessa varusteita kannattaa kiinnittää huomiota niiden pakkauskokoon, painoon, lämpöarvoihin ja laatuun. Riippumattoratkaisut ovat usein kevyitä ja tunnelmallisia, mutta Lapin puuttomassa erämaassa niillä ei tee mitään. Telttoja on sekä kupolimallisina, että tunnelimallisina. Hyvällä kelillä kupoliteltta pysyy ilman maakiiloja vaikka rantakalliolla. Tunneliteltta taas vaatii aina kiilauksen maahan pysyäkseen pystyssä. Teltan painot vaihtelevat alle kiloisista ultakevyistä yhden hengen teltoista monikiloisiin perhetelttoihin. Ymmärrettävästi paras teltta on kevyt, mutta kestävä ja tuulessa vakaa yhden hengen teltta. Jos kuitenkin harrastaa myös retkeilyä esimerkiksi perheen kanssa, eikä halua omistaa useaa telttaa, niin kevyt 2-3 hlö telttakin toki toimii. Varsinkin jos et ole tekemässä retkeä yksin, sillä tällöin majoitteen painoa (kuten myös esim. keittimen ja keittoastioiden) voi jakaa kaverin kanssa.
Vinkkejä alkuun
- Älä ahnehdi. Aloita harrastus yhden yön retkellä, tai vain koko päivän tutustumisretkellä keittimen ja ruokien kanssa. Valitse helppo kohde, josta tarpeen tullen pääset myös helposti pois, mikäli ongelmia ilmenee.
- Lähde ennemmin kaverin kanssa kuin yksin – näin saatte jaettua kuormaa sekä autettua toisianne mahdollisissa ongelmatilanteissa
- Tutustu käyttämiisi tuotteisiin (teltat, keittimet jne.) huolellisesti etukäteen, jotta osaat käyttää niitä hyvin. Samalla varmistat, ettei niissä ole vikoja.
- Maista mahdolliset ruoat ja eväät etukäteen – näin tiedät kestääkö mahasi esimerkiksi mausteisia valmisruokia. Retkellä mahaongelmat eivät ole kovin mukavia.
- Harjoittele pakkaamista. Menisiko teltta parhaiten irtihinoilla tankolaukun päälle? Mitä etuhaarukkaan kannattaa kiinnittää? Mieti pakatessa painavien tavaroiden sijoittelua, jotta pyörän käsittely pysyy mahdollisimman hyvänä.
- Ota kelinmukaiset varusteet, varaudu niin itikoihin, auringonpaahteeseen kuin kaatosateeseen ja myrskyihinkin. Etelä-Suomessa yhden yön ennusteisiin voi melko hyvin luottaa, mutta pidemmillä reissuilla tunturi- tai erämaa-alueilla kaikkeen pitää varautua.
- Käytä luovuutta, yön kahden retkiä voi tehdä varsin hyvin jo mahdollisesti olemassa olevalla maastopyörällä, repulla, irtohihnoilla ja tavaratelineellä Mieti itsellesi sopivat kuljetustavat.
- Helpointa harrastuksen aloittaminen on keskellä kesää lämpötilojen ollessa yöaikaankin korkealla. Näin et tarvitse niin paljoa vaatteita, ja selviät myös kevyemmällä kesämakuupussilla tai jopa pelkällä pussilakanalla.
- Pidä mukana pyöränkorjauksen perussettiä – pumppua, varasisäkumia, ketjutyökalua ja ketjulinkkiä, sekä tarvittavia avaimia.
- Pidä mukana ensiapulaukkua, jossa ainakin haavanpuhdistus- ja suojausvälineet ja punkkipinsetit.
- Varmista etukäteen mahdolliset voimassa olevat varoitukset ja rajoitukset
- Varmista, että alueella saa ajaa pyörällä, ja siellä saa majoittua.
Retken päällä
- Huomioi muut metsässä liikkujat, poluilla on kohteliasta antaa tilaa tai kiittää, jos sitä saa.
- Muista, että täyteen kuormattu pyörä on raskaampi käsitellä. Välttele siis kaikista teknisimpiä pätkiä. Matkanteko on myös hiukan hitaampaa, älä siis ahnehdi päivämatkoissa.
- Mitä metsään tuot, sieltä myös viet. Kerää siis roskasi ja kuljeta ne mukanasi asianmukaisesti kierrätettäväksi / hävitettäväksi.
- Älä jätä maastoon ylimääräisiä jälkiä, kaada puita telttapaikan tieltä tms.
- Käytä polttopuita kohtuudella, jotta muillekin riittää
- Muista nauttia, ottaa kuvia, kuunnella luonnon ääniä. Päästä arjesta irti, älä käytä puhelinta tai varsinkaan nettiä ellei ole pakko. Näin säästät akkua, ja myös totuttelet retkeilyyn alueilla, jossa ei verkkoa ole.
- Käytä kuivapusseja tai muita vedenpitäviä pusseja. Vaihtovaatteet, makuupussi, tulentekovälineet, matkapuhelin ja gps- laitteet on saatava pidettyä kuivana.
- Pidä mukana aina gps:lla ja maastokartoilla varustettua laitetta, sekä mahdollisesti varavirtapankkia. Lisäksi kuitenkin perinteinen kartta ja mielellään kompassi ja niiden käyttötaito ovat tärkeitä.
Retken jälkeen
- Huolla varusteet hyvin, kuivata majoituskalusteet ennen säilytystä.
- Tee retkipäiväkirja; mitä sinulla oli mukana, missä olit, paljon etenit, mitä tavaraa olisit tarvinnut, mitä et käyttänyt, mitkä oli keliolosuhteet; tästä on suunnaton apu tulevaisuuden pakkaamista miettiessä.
- Ala haaveilemaan seuraavasti retkestä, joka voi taas olla hiukan haastavampi.
Artikkelin kirjoitti: Antti Knuutila, @anttikn