Maastopyörän lisäksi harrastajan on varattava budjettia myös pakollisiin varusteisiin. Nämä liittyvät omaan turvallisuuteen ja ajomukavuuteen sekä antavat mahdollisuuden tehdä pikaisia pyörän korjauksia metsässä. Alla on muutamaan eri osioon jaettu varustelista.
Maastopyöräilyvarusteet
Suojavarusteet
Kypärä
Tärkein suojavaruste maastopyöräilyssä. Polkuajoon riittää suojaavuudeltaan XC- tai endurokypärä. Hyvä istuvuus (oikea koko), keveys ja tuuletus (tuuletusaukkojen läpi) ovat pidemmillä lenkeillä tärkeät kypärän ominaisuudet.
Yleensä kypärää pitää vaihtaa jokaisen kunnon tällin jälkeen. Kypärän valmistusmateriaalit ovat suunniteltu antamaan hieman periksi iskun sattuessa samalla pehmentäen sen voimaa. Nämä rakenteet eivät sitten palaudu takaisin iskun jälkeen. Tähän on kuitenkin olemassa poikkeuksia, sillä jotkut valmistajat (esimerkiksi POC) ovat tarjoamassa teknologioita, jotka ovat suunniteltu kestämään monia peräkkäisiä iskuja.
Hyvä valikoima maastopyöräilykypäriä löytyy esimerkiksi täältä.
Ajolasit
Silmien suojaaminen tulee listalla heti toiseksi tärkeimpänä asiana. Silmiin saattaa lentää lenkillä mutaa, likaa tai jopa kiviä. Pahemmassa tapauksessa puun oksa voi osua kasvoihin kovalla vauhdilla. Edellisten lisäksi ajoviima tuo mukanaan omat haasteensa.
Silmien suojaksi kelpaavat maastopyöräilylasien lisäksi myös mitkä tahansa ulkona liikkumiseen tarkoitetut urheilulasit. Lasien istuvuuden kypärän kanssa kannattaa kuitenkin varmistaa ennen ostoa. Linssien sävyissä on monia eroja kontrastin ja pimennyksen suhteen. Tässä on hyvä lähteä liikkeelle omista ajotarpeista, ajoilmastosta ja omista mieltymyksistä ulkonäköön suhteen.
Hyvä valikoima MTB-ajolaseja löytyy tässä.
DH kypärien kanssa käytetään yleensä laskettelutyyppisiä ajolaseja.
Monet lasimallit tarjoavat vaihdettavia linssejä, ja näin samat lasit toimivat hyvin eri tilanteissa (aurinkoiset päivät vs. iltalenkit). On olemassa myös linssit, jotka automaattisesti mukautuvat valoisuuden vaihteluihin kirkkaasta kelistä pimeään (fotokromaattiset linssit). Näin linssejä ei tarvitse vaihtaa koskaan, ja näkyvyys on aina täydellinen. Yksi hyvä esimerkki tästä teknologiasta on tässä.
Ajohanskat
Pyörällä ajamiseen tarkoitetut hanskat suojaavat käsiä hankaumilta sekä lisäävät pitoa ohjaustangolla. Varsinkin pitkillä lenkeillä hyvät hanskat on merkittävä mukavuustekijä.
Hanskat ovat myös tärkeä suojavaruste kaatumisen aikana. Ajohanskoja on monia eri malleja. Toisessa valikoiman päässä ovat kevyet XC-hanskat, joiden etuna on hengittävyys sekä hien hylkiminen. Toinen ääripää ovat DH-hanskat, jotka ovat rakenteeltaan paksummat ja tarjoavat paremman suojan rajuissakin iskuissa.
Monipuolinen valikoima ajohanskoja löytyy täältä.
Polvisuojat ja kyynärsuojat
Helppoon polkuajamiseen kypärä ja lasit riittävät usein suojavarusteiksi. Kun polku muuttuu omille taidoille tekniseksi ja ajonopeus suuremmaksi – kaatumisien riskit kasvavat. Näin on suositeltava käyttää ainakin polvisuojia jokaisella metstäajolla. Aloittelijan voi olla hyvä sijoittaa jonkinlaisiin kyynärsuojiin, sillä myös kyynärpäät ottavat usein iskuja vastaan.
Bike parkeissa vieraillessa full-face kypärä, selkäpanssari, niskatuki, paksummat kyynärsuojat, polvi-/säärisuojat ja leukasuojallinen kypärä kuuluvat asiallisen varustukseen.
Yleisesti ottaen mitä enemmän suojia on käytössä, sitä enemmän on painoa ja sitä huonommin varusteet hengittää. Näin full face-kypärän käyttö XC-lenkillä on aikamoinen overkill. Markkinoilla on kuitenkin niin paljon valinnanvaraa varusteissa, että jokainen löytää varmasti itselleen sopivan kokonaisuuden.
Monipuolinen valikoima polvisuojia löytyy täältä. Kyynärsuojat löytyvät täältä.
Lenkkivarusteet
Juomareppu tai juomapullo
Nesteytys on urheilussa erittäin tärkeää ja sama tietysti koskee maastopyöräilyä. Yhdellä puolen litran juomapullolla (juomapullotelineessä kiinni) selviää helposti lyhyet noin tunnin pituiset lenkit. Pidemmille reissuille on hyvä olla mukana joko muutama juomapullo tai sitten juomareppu. Voit tarkastella juomapulloja ja niiden telineitä täältä.
Juomareppu on varsin kätevä lenkeillä, sillä siihen voi pakata myös muita ajon aikana tarvittavia varusteita. Juomareppujen veden säiliöt vaihtelevat yleensä yhdestä kolmeen litraan. Joistakin juomarepuista löytyy myös irroitettava selkäsuoja.
Monipuolinen valikoima juomareppuja ja juomarakkoja löytyy täältä.
Ajohousut ja ajopaita
Ajohousuja on sekä pitkälahkeisia että shortsi-tyyppisiä. Monista housuista löytyvät valmiiksi istumista helpottavat toppaukset. Mikäli toppaukset puuttuvat, ajohousuja kannattaa käyttää pehmustettujen alushousujen kanssa. Nämä tarjoavat paljon lisämukavuutta erityisesti pidemmille lenkeille. Hyvät ajohousut ovat suunniteltu juuri satulalla istumiseen. Näin esimerkiksi alaselkä on piilossa, eivätkä taskuissa olevat tavarat aiheuta hiertymiä eivätkä ylimääräisiä ääniä polkemisen aikana.
Myös hyvät ajopaidat ovat suunniteltu ajoasentoa varten. Näin alaselkä on aina peitetty eikä paidan etuosa roiku liikaa ajon aikana. Riippuen omista mieltymyksistä (sekä maastopyöräilyn alalajista) markkinoilla on tarjoilla kaikkea tiukoista ja kevyistä XC-paidoista aina hyvin kestäviin pitkähihaisiin DH-paitoihin.
Maastopyöräilyyn tarkoitetut tekstiilit ovat yleensä normaalia jykevämpiä, joten niissä on yleisesti ottaen muihin urheiluvaatteisiin verrattuna parempi kulutuskestävyys (verrattuna esimerkiksi juoksuvaatteisiin).
Tutustu monipuoliseen ajoshortsivalikoimaan maastopyöräilyyn täältä. Ajopaitavaihtoehdot löytyvät täältä.
Kengät ja polkimet
Maastopyöräilyssä on kaksi koulukuntaa: toiset käyttävät flättejä ja toiset lukkopolkimia. Flättipolkimissa on pieniä piikkejä, jotka auttavat pitämään kengät polkimissa kiinni. Flättikengän pohja on myös suunniteltu tavallista kenkää pehmeämmäksi antaen näin paremman pidon kuljettajalle.
Lukkopolkimien kanssa käytettävät kengät ovat yleensä pohjaltaan hyvin jäykkiä. Kalliimpien lukkokenkien pohjat ovat tehty hiilikuidusta. Jäykkyys varmistaa tehokkaan voimansiirron polkimeen samalla minimoiden tehon häviämisen.
Lukkopolkimia ei voi käyttää flättikenkien kanssa, eivätkä lukkogengät sovellu flättipolkimille.
Tutustu ajokenkävaihtoehtoihin täältä. Sopivat maastopyöräilypolkimet löytyvät täältä.
Ensiapupakkaus
On väistämätöntä että silloin tällöin lenkkien aikana sattuu kaatumisia, polkimet voivat osua vahingossa pohkeisiin tai puiden oksat lyövät vauhdissa jalkoihin, käsiin tai kasvoihin. Näin olleen lenkillä on hyvä olla mukana jonkinlainen ensiapupakkaus ihan vaan varmuuden vuoksi.
Tutustu ensiaputarvikevalikoimaan täältä.
Lenkkityökalut
Renkaaan vaihto
Yleisin lenkillä koettu tekninen ongelma on kumin puhkeaminen. Renkaanvaihtoon tarvitset rengasmuovit, ehjän sisäkumin sekä pumpun. Sisäkumin vaihtoa kannattaa opetella etukäteen kotona, jolloin maastossa kyseinen toimenpide olisi ennestään tuttu. Mikäli lähdet pidemmälle lenkille sisäkumin paikkarasia voi olla myös hyödyllimen varuste. Paikkarasia sisältää monesti rengasrautoja, paikkoja, liimaa ja karhennuspaperia, joilla sisäkumin voi paikata tarvittaessa muutamankin kerran.
Mikäli haluat olla tarkkana renkaspaineiden kanssa, niin kannattaa sijoittaa digitaaliseen rengaspainemittariin. Se on erittäin kyvyt, mutta samalla hyödyllinen väline rengaskäyttäytymisen varmistukseen.
Mikäli haluat keventää hieman pyörän painoa ja samalla saada enemmän varmuutta että ilma pysyy renkaissa, niin kannattaa ehdottomasti tutustua Tubeless Ready (TR) -renkaisiin ja konversiotarvikkeisiin. Järjestelmä toimii niin, että sisäkumin tilalle renkaan sisään laitetaan tiivistysainetta (sealant), joka pitää ilman sisällä ja paikkaa nopeasti renkaaseen tulevat reiät ajon aikana. Näin sisäkumia ei enää tarvita. Löydät konversiotarvikkeita täältä.
Näiden linkkien takana löydät monipuolisen pumppuvalikoiman, sisäkumivalikoiman, rengasvalikoiman sekä paikkausvälineet.
Monikäyttöinen yleistyökalu
Monikäyttöinen pyöräilyyn suunniteltu yleistyökalu on varsin kätevä lenkkikaveri. Siitä löytyvät mallista riippuen esimerkiksi useampi eri kokoinen kuusiokoloavain, T25, PH2, rengasraudat, pinna-avain ja ketjunkatkaisija. Tällä saa helposti suoritettua suuremman osan lenkillä tarvittavista korjauksista.
Pyöräilykohtaiset yleistyökalut ja huoltovaraosat löytyvät täältä.
Ylimääräiset ketjulinkit
Ketjun katkeaminen on yksi yleisimmistä poluilla tapahtuvista pyörän rikkoista. Ketjutta pyörää ei toki voi enää polkea, joten on hyvä varautua suorittamaan korjauksen paikan päällä metsässä. Korjausta varten mukana pitää olla ketjunkatkaisija sekä ylimääräiset ketjulinkit. Tässä on tärkeätä huomioida, että tietyt ketjulinkit ovat suunniteltu tietyille ketjuille.
Löydät eri ketjuille sopivia ketjulinkkeja täältä.
Nippusiteet
Nippusiteet ovat erittäin monikäyttöisiä ja niillä voi väliaikaisesti korjata (kiristää) yllättävän monia polkupyörän osia. Nippusiteet ovat kevyitä ja edullisia hankkia.
Löydät edulliset nippusiteet täältä.